Tuesday, February 8, 2011

BAIK BURUK JERING

Orang kita memang suka makan buah jering sebagai ulam dan makanan harian.  Hanya golongan muda saja yang kurang berminat kerana baunya.

BUAH JERING

Hari minggu baru lalu ini saya dengar orang-orang bercerita tentang baik buruk jering ini.  Ada di kalangan mereka adalah doktor yang turut mengiyakan.  Jadi saya ingat elok juga dikongsikan pengetahuan ini.

Mengikut pengakuan doktor, katanya dari segi perubatan biji jering mengandungi sejenis bahan alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil.  Jering ini baik untuk pesakit penyakit kencing manis.  Cuma ia mesti di makan dalam kadar yang sedikit sahaja untuk tempuh waktu yang lama.

Katanya jering juga mempunyai kandungan sebatian asid djenkolic, asid amino yang dikenali sebagai racun jenis sederhana.  Bahan-bahan ini boleh menyebabkan rasa sakit mencucuk atau berdenyut, penyakit gout, salur kencing tersekat dan kegagalan renal yang akut.

8 comments:

ROHA said...

Salam Kakiah.
Itu la agaknya, Roha rasa gitu. Bila makan tu selalu terlebihhh!

Anonymous said...

Aslmkm.
Kenyataannya begitu la.
Bagus juga dikongsikan supaya mereka yang masih tak tahu akan tahu.

sekadar satu coretan said...

terima kasih sudi berkongsi info ni...baru la saye ade baik dan buruknye ye...

KERI said...

Salam Kakiah.
Saya juga diberitahu begini sejak mula dijamukan jering.
Jalan mudah, tak makan terus! Hehe.

SITIJA said...

Salam ziarah.
Laa! Susah juga tu.

CIKDAH said...

Aslmkm.
Ohh pulak!
1st time dengar la!
Lebih baik tak payah makan la!

Nori said...

Salam Kakiah.
Hmm .. sesuatu yang tak tahu lagi.
Tq ya.

ASAN said...

Salam.
Info baik! :)